top of page
cacao.jpg

ceremonieel cacao

Volgens de Mayan Spiritual Elders was de Cacao Spirit een van de machtigste goden in de Maya kosmologie, ze noemden de Cacao "het water dat door het hart stroomde". Inheemse stammen en veel westerse genezers die zich over de hele wereld hebben gewend tot energiewerk en medicijnen planten, omarmen de verbinding met de cacaogeest om ons allemaal op één lijn te brengen met ons ware zelf en onze hartruimte.

 

Wanneer we cacao van ceremoniële kwaliteit consumeren, ontbranden alle stemming verbeterende neurochemicaliën die in dit magische medicijn worden aangetroffen wat het zenuwstelsel signaleert om: de bloedstroom en voeding naar de hersenen, het hart en de huid te verhogen, het hele lichaam te voeden, het bewustzijn te verhogen en de focus te intensiveren sensaties en hoge trilling emoties .
 
Het drinken van dit eeuwenoude "voedsel van de goden" verdiept onze meditaties, opent ons hart en stelt ons in staat om bij onze verhalen te zitten en eventuele gebieden te identificeren die ons nog steeds pijn of beperking bezorgen. Wanneer we in deze prachtige veilige ruimte zijn, kunnen we diep ontspannen, inzichten ontvangen, contact maken met ons hoogste zelf en inspiratie en goddelijke leiding door ons laten stromen. De ervaring zal met elke ceremonie veranderen, aangezien de intenties evolueren en meditaties verschillen, waardoor we de kans krijgen om een beetje verder te verkennen en elke keer een beetje dieper in ons hart te graven.
 
Cacao heeft meerdere actieve elementen die samenwerken; het is een van de meest complexe voedingsmiddelen die in de natuur voorkomen. Bronnen beweren dat er tussen de 300 en 1000 verschillende verbindingen in cacao voorkomen, daarom wordt het al duizenden jaren gebruikt als tegengif voor een breed scala aan gezondheidsproblemen. De alkaloïden, neurotransmitters, neuromodulatoren, vitamines en mineralen die in cacao worden aangetroffen, zijn bijzonder voedzaam voor het lichaam. Nogmaals, zoals bij alle plantmedicijnen van Moeder Aarde, zijn de eigenschappen van de cacaoboon al in ons aanwezig.
 
De verbazingwekkende verbindingen in cacao geven ons fysieke lichaam een gezonde boost en verhogen onze niveaus van serotonine en dopamine, twee neurotransmitters die chemische boodschappers zijn in de hersenen. Dopamine stimuleert plezier en alertheid, terwijl serotonine rust en slaap stimuleert. Een onbalans in een van deze of beide neurotransmitters wordt in verband gebracht met stemmingsstoornissen.
 
De neuromodulator fenylethylamine PEA is verantwoordelijk voor ons gevoel van opwinding en opwinding en helpt ons om gefocust en alert te blijven. Een toename van PEA in het lichaam verhoogt ook onze norepinefrine-waarden, het gevoel dat geassocieerd wordt met vreugde.
 
Een andere verbinding die in cacao wordt aangetroffen, is anandamide, dat behoort tot een klasse van bioactieve lipiden die vetzuuramiden worden genoemd. Het woord Ananda vertaald uit het Sanskriet betekent gelukzaligheid. Wanneer we ons anandamide gehalte verhogen, verhogen we op hun beurt het gevoel van gelukzaligheid en euforie door het hele lichaam. Anandamide is ook verantwoordelijk voor het reguleren van onze eetlust, het ervaren van plezier en beloning, en het in evenwicht brengen van onze hormonale en voortplantingssystemen.
 
Cacao is de hoogste natuurlijke voedselbron van magnesium, een essentieel mineraal voor ons lichaam, dat helpt bij ons metabolisme, spierherstel en ontspanning, meer flexibiliteit en slaap. Het hydrateert en alkaliseert het lichaam, ondersteunt de darmregulatie en is een sleutelingrediënt voor onze hersenen en helpt ons geheugen, concentratieniveau en focus. Serotonine is ook afhankelijk van magnesium.
 
Cacao bevat een hoog gehalte aan antioxidanten als een ander gezondheidsvoordeel, antioxidanten beschermen het lichaam tegen schade veroorzaakt door schadelijke moleculen die vrije radicalen worden genoemd. Beschadigde of corrupte cellen in het lichaam kunnen leiden tot vaatziekten, kanker en andere aandoeningen.

ceremoniele cacao_edited.jpg

contra-indicaties

Ceremoniële cacao is een plantmedicijn. Zoals elk krachtig medicijn, is het belangrijk om bewust te zijn bij het gebruik ervan, zodat we er het meeste voordeel uit halen. In de meeste gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken. Cacao drinken is vergelijkbaar met het eten van pure chocolade. De onderstaande overwegingen spelen vooral in hogere doseringen, zoals wanneer we de ceremoniële drank met 44 gram hebben. In deze gevallen rechtvaardigt de combinatie van krachtige cacao en een hogere dosis wat extra aandacht.

 

Ten eerste, als je er ceremonieel mee werkt, raden we je aan om te beginnen met ongeveer de helft van de volledige dosis. Een volledige dosis, het maximum dat ik gebruik, is 44 gram, dus dat betekent beginnen met de helft daarvan. Kijk hoe het voelt en wacht minstens 30 minuten, voordat je meer consumeert. Cacao is een sterk bitter en stimulerend middel, dus er zijn enkele mogelijke bijwerkingen waar u rekening mee moet houden, evenals bepaalde specifieke contra-indicaties.

 

Omdat cacao tijdens ceremonies in hogere doses wordt geconsumeerd, kunnen mensen symptomen ervaren zoals een licht gevoel in het hoofd, zweethanden, hoofdpijn of misselijkheid. Het beste is om te vertragen, voldoende water drinken en zelfzorg oefenen als dat nodig is, totdat de symptomen verdwijnen.

 

Cacao kan in sommige gevallen ook ontgiftings symptomen stimuleren. Als dit gebeurt, beschouw het dan als een zegen en drink veel water terwijl je lichaam alles loslaat wat niet meer dient. Dit zal waarschijnlijk worden geaccentueerd voor mensen die een rauw dieet volgen of aan het vasten zijn. Kies in dit geval voor lagere doses.

Bepaalde antidepressiva zijn extra aandacht waard. Op MAOI gebaseerde antidepressiva zijn gecontra-indiceerd met de tyramine in chocolade, dus een grotere dosis cacao wordt niet aanbevolen. Op MAOI gebaseerde antidepressiva zijn antidepressiva van de eerste generatie en komen tegenwoordig minder vaak voor. Mensen die ze gebruiken, volgen een beperkt dieet dat het beperken of vermijden van chocolade omvat, dus ze moeten weten of ze het kunnen consumeren of niet. Bijwerkingen kunnen zijn meer ernstige hoofdpijn en misselijkheid, dus zorg ervoor dat u eerst de medicijnen controleert.

 

Bovendien was er enige bezorgdheid over grotere doses cacao en SSRI-type antidepressiva, vanwege de MAO-remmers in cacao. Met name tryptofaan, een type MAO-remmer dat een voorloper is van serotonine, wordt door sommigen aangehaald als een mogelijke contra-indicatie. Het onderzoek naar deze interactie is minimaal, maar studies naar zowel de hoeveelheden tryptofaan in chocolade als hoe dat het 'serotoninesyndroom' zou kunnen veroorzaken, duiden niet op een probleem. Voor de zekerheid raden we echter aan voor degenen die SSRI's gebruiken, met uw arts en/of apotheker te overleggen over hogere doses cacao en te overwegen om met lage doses te beginnen.

cacao ceremonie.jpg

Ceremonial Cacao is the feminine

She is sacred & open

Invites channels of communication

between you and the realms you cannot see but that you are part of

She is gentle yet strong

She is energy medicine

She is an intuition opener

She is the spirit of your heart

She will hold your hand as she shows you the way

She will help you feel

She will help listen 

She will wisper with you

Ceremonial Cacao will hold space for you while you finf your Self

She is connected with her Heart

She cried

She smiled

She is empowered

She is Liquid Light

Het is belangrijk om de subtielere maar nog steeds zeer diepgaande kracht van dit plantenmedicijn te respecteren - ze is niet voor iedereen, maar ze is voor de meeste mensen! Hoewel de gezondheidsvoordelen van cacao enorm zijn en wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat cacao op natuurlijke wijze kan helpen bij veel symptomen en aandoeningen, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen met betrekking tot de compatibiliteit met sommige gezondheidsstoornissen of medicijnen, die moeten worden onderzocht, voordat cacao wordt geconsumeerd. 

 

Antidepressiva een dosis van 15-20 g voor iedereen die antidepressiva en 5HTP gebruikt, raadpleeg bij twijfel een arts. Degenen die MAIO-antidepressiva gebruiken, mogen geen cacao consumeren.

Zwangerschap en borstvoeding Cacao wordt over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding als het met mate wordt ingenomen. We raden een portie van 15-20 g aan voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

 

GERD Het is het beste om cacao in een kleinere hoeveelheid (10-20 g) te consumeren om de gevoeligheid te beoordelen.

 

IBS Het is het beste om cacao in een kleinere hoeveelheid (10-20 g) te consumeren om de gevoeligheid te beoordelen.

Bloedingsstoornissen Raadpleeg voor consumptie een arts als u een bloedingsstoornis heeft of verwante medicatie gebruikt.

 

Kinderen Het is het beste voor kinderen om cacao in een kleinere hoeveelheid te consumeren om de gevoeligheid te beoordelen (15-20 g).

 

Hart conditie Raadpleeg een arts voordat u cacao gebruikt en begin ook met een lagere dosis (15-20 g).

 

Hoge bloeddruk Raadpleeg een arts voordat u cacao gebruikt en begin ook met een lagere dosis (15-20 g).

 

Lage bloeddruk Raadpleeg een arts voordat u cacao gebruikt en begin ook met een lagere dosis (15-20 g).

 

Gevoeligheden (bijvoorbeeld gevoeligheden voor cafeïne of stimulerende middelen) Het is het beste om cacao in een kleinere hoeveelheid (15-20 g) te consumeren om de gevoeligheid te beoordelen.

 

Medicatiegebruik

Het is het beste om een ​​arts te raadplegen over alle medicijnen en supplementen die u gebruikt of overweegt, voorafgaand aan de consumptie van cacao.

cacao ceremonie ervaringen_edited.jpg

Hart conditie Cacao bevat matig tot hoge niveaus van de methylxanthine theobromine en lage niveaus van cafeïne. De theobromine in cacao kan de hartslag verhogen en werken als een vasodilatator (opent bloedvaten), waardoor de bloeddruk wordt verlaagd. De stimulerende effecten van cacao, zoals bij alle stimulerende middelen, moeten worden overwogen voor mensen met hartaandoeningen. Net als bij koffie raden we iedereen met een hartaandoening aan om hun arts te raadplegen alvorens cacao te gebruiken en ook om te beginnen met lagere doseringen (15-20g). Omgekeerd zijn flavanolen - de primaire gezondheidscomponent die in cacao wordt aangetroffen, in verband gebracht met meerdere voordelen voor de gezondheid van het hart vanwege hun krachtige antioxiderende activiteit. Met mate geconsumeerd cacao kan zeer gunstig zijn voor mensen met het metabool syndroom en hartaandoeningen.

 

Zwangerschap & borstvoeding Cacao wordt over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding als het met mate wordt ingenomen. We raden een portie van 15-20 g aan voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Hoewel cacao veel minder cafeïne bevat dan koffie (10x minder), kan cafeïne de placenta passeren en foetale bloedconcentraties produceren die vergelijkbaar zijn met die van de moeder. Er zijn aanwijzingen dat hoge doses cafeïne tijdens de zwangerschap in verband kunnen worden gebracht met vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en een miskraam. Sommige deskundigen adviseren om de cafeïneconsumptie tijdens de zwangerschap onder de 200 mg per dag te houden, daarom wordt aangeraden om de inname te controleren. Cafeïne is ook een punt van zorg tijdens het geven van borstvoeding. Aangenomen wordt dat de cafeïneconcentraties in moedermelk ongeveer de helft zijn van het cafeïnegehalte in het bloed van de moeder. Een teveel aan cafeïne kan ertoe leiden dat de zuigeling prikkelbaar wordt en te vaak stoelgang heeft. In traditionele Maya-gemeenschappen wordt cacao vaak aan moeders gegeven als een gezondheidstonicum, omdat het vol zit met aanvullende voedingsstoffen. Cacao kan verschillende mensen op verschillende manieren beïnvloeden, dus als u zich zorgen maakt over het gebruik van cacao tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding, raden we u aan dit voor consumptie met uw arts te bespreken.

Bloeddruk Als vaatverwijdend middel en het ontspannen van gladde spieren kan cacao de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbeteren. Hoewel cacao de potentie heeft om de bloeddruk acuut te verhogen, lijkt het niet te leiden tot een langdurige verhoging van de bloeddruk in rust. Het is zelfs aangetoond dat de flavonoïde activiteit van cacao in de loop van de tijd de bloeddruk in rust verlaagt. Als u bloeddrukmedicatie gebruikt of een hoge bloeddruk heeft, raden we u aan te beginnen met (15-20 g) cacao en uw arts te raadplegen voordat u met cacao begint.

 

Cafeïne gevoeligheid Hoewel theobromine een mild stimulerend middel is, kan het voor sommigen behoorlijk ontwaken of sommige mensen een beetje angstig maken. De activiteit van theobromine is meer perifeer en niet zo specifiek voor het centrale zenuwstelsel, waardoor het minder gestimuleerd wordt en meer opwarmt en wakker wordt. Cacao bevat veel minder cafeïne dan koffie - ongeveer een tiende van de hoeveelheid. Sommige mensen vinden vaak dat ze heel goed slapen en levendig dromen na cacao, dankzij de andere actieve bestanddelen zoals magnesium, tryptamine en tryptofaan. Voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, wordt aangeraden om 's avonds geen cacao te drinken en te beginnen met een lagere dosis (15-20 g) om te ontdekken welke dosering het beste voor u werkt en wat uw gevoeligheidsdrempel is.

Gevoeligheden Sommige personen zijn allergisch of gevoelig voor theobromine - het kan bij sommige mensen hoofdpijn of migraine veroorzaken. Het is het beste om cacao in een kleinere hoeveelheid (10-20 g) te consumeren als u overgevoelig bent of als u heeft ontdekt dat chocolade in het verleden migraine heeft veroorzaakt.

 

Epilepsie Hoge consumptie van cacao stimuleert de hersenen en er is enig wetenschappelijk onderzoek dat een mogelijk verband suggereert tussen cafeïne, cacaoconsumptie en verhoogde aanvallen voor mensen met. Wetenschappelijk bewijs is nog steeds niet overtuigend; daarom is het het beste om voorzichtig te zijn als u in het verleden epilepsie heeft gehad en met uw arts te overleggen voordat u het gebruikt.

 

Kinderen Kinderen kunnen helemaal geen cacao consumeren, maar het wordt aanbevolen om de dosis te verlagen tot ½-⅔, afhankelijk van de leeftijd en aard van het kind, dus 15-20 g ceremoniële pasta. Drankjes en lekkernijen gemaakt met cacao zijn een prachtig, voedzaam alternatief voor snoepchocolade die geen suikerhigh veroorzaakt.

 

Bloedstoornissen In zeldzame gevallen kan cacao de bloedstolling vertragen. Het consumeren van veel cacao kan het risico op bloedingen en blauwe plekken verhogen bij mensen met bloedingsstoornissen. Bloedplaatjes zijn stolselvormende cellen die verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van bloedingen. Cacaopolyfenolen hebben een antibloedplaatjeseffect en onderdrukken de activering en aggregatie van bloedplaatjes door de niveaus van tromboxaan A2 te verlagen. We raden aan om voor consumptie een arts te raadplegen als u een bloedingsstoornis heeft of verwante medicatie gebruikt.

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) Cacao lijkt de effectiviteit van de klep in de slokdarm die ervoor zorgt dat de maaginhoud niet terug in de voedselbuis of de luchtwegen komt, te belemmeren. Het innemen van cacao kan een toename van serotonine veroorzaken. De serotonine zorgt ervoor dat de onderste slokdarmsfincter zich ontspant. De ontspanning betekent dat de 'deur' tussen de slokdarm en de maag wordt geopend en het zuur terug naar de slokdarm kan stromen. Dit kan de symptomen van GERD verergeren. Kleine doses worden geadviseerd om de gevoeligheid te beoordelen. glaucoom Cacao verhoogt de bloedstroom en kan de druk in het oog verhogen. Cacao moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met glaucoom.

 

Prikkelbare darm syndroom (PDS) De stimulerende effecten van cacao, vooral wanneer het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, kunnen diarree verergeren en de symptomen van IBS verergeren. Aan de andere kant kunnen cacaometabolieten de samenstelling van de darmmicrobiota moduleren door prebiotische mechanismen uit te oefenen. Prebiotica zijn niet-verteerbare vezels uit plantaardig voedsel die de groei van nuttige micro-organismen (probiotica) in de darmen bevorderen. Van cacaometabolieten is aangetoond dat ze de groei van nuttige darmbacteriën, zoals Lactobacillus en Bifidobacterium, versterken, terwijl ze het aantal pathogene bacteriën, zoals Clostridium perfringens, verminderen. Probiotica kunnen de darmgezondheid verbeteren, de ontstekingsremmende activiteit verhogen en mogelijk IBS-symptomen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en onregelmatige stoelgang verlichten. Meer onderzoek is nodig om het samenspel van cacaopolyfenolen en de darmbacteriën volledig te begrijpen. Het wordt aanbevolen om met een kleinere dosis te beginnen als u PDS heeft.

 

Diuretische activiteit Cacao heeft een diuretisch effect, omdat het het nierepitheel kan stimuleren. Theobromine is een natuurlijk diureticum dat in cacao wordt aangetroffen en dat de urinestroom verhoogt en overtollig vocht uit het lichaam verwijdert. Mensen die last hebben van oedeemaccumulatie (overmatige vloeistof in sommige delen van het lichaam), hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten kunnen baat hebben bij dit natuurlijke diureticum. Met dit in gedachten is het echter belangrijk om de waterconsumptie met cacao te verhogen, omdat het uitdrogend kan zijn. We raden aan om water te drinken voor en na het gebruik van cacao.

 

Geneesmiddel- en supplementinteracties Hoewel cacao als een veilige superfood wordt beschouwd, is het het beste om uw arts te raadplegen als u medicijnen gebruikt en hen op de hoogte stelt van alle medicijnen en supplementen die u gebruikt of overweegt.

bottom of page